Перейти до основного вмісту

Literary direction (Старша група): Міста + література + Minecraft = ?

        Як пов'язана між собою урбаністична тема, література та майнкрафт? Де шукати натхнення для своїх білдів у іграх?
    Удосконалення будь-якого творчого процесу спочатку проходить через етап копіювання. Сьогодні ми з вами побачимо, як справжні та вигадані міста стають натхненням для літератури та будівель у майнкрафті.

1. Справжні міста-натхнення

Київ



Богдан (Боб) Образ "Київ-Париж. У пошуках застиглого часу" (Нора-Друк, 2015):
        «Київський метрополітен — немов пiдземний мармуровий палац. Хоча подекуди лишилися ознаки радянської влади — зiрки, серпи й молоти та «миртрудмай», архiтектура кожної станцiї символiзує певний пiдхiд: радянський ампiр, банальна колонада, вiзерунки, хай-тек.
        Станцiя «Золотi ворота» чимось нагадує храм зi старовинними мозаїками i лампами у пiдсвiчниках. Ранiше вода тут стiкала у чашi просто зi стiни тунелю.
        Однiєю з найошатнiших станцiй вважається «Унiверси­тет», вона прикрашена алеєю бюстiв видатних дiячiв — Горького, Шевченка, Пушкiна та iнших. А вхiд у тунель прикрашає оранжерея. Хоч багато студентiв порiвнюють цю станцiю зi склепом, з могилою посерединi…
        Станцiя «Шулявська» своєю мозаїкою зi щасливими робiтниками нагадує прохiдну заводу «Бiльшовик». Вихiд з «Театральної» прикрашено гiпсовими соцiалiстичними голубами на стелi та радiсними людьми по стiнах.
        На «Сирецькiй» у кiнцi зали стоїть незрозумiла червона iндустрiальна скульптура з лампочками, подiбна до генератора. А на станцiї «Арсенальна» є «вихiд в нiкуди» — довгий коридор, що веде на перон протилежного напрямку, постiйно збиваючи з пантелику розгублених пасажирiв…»

Нью-Йорк


        Пляшка віскі — вже друга того вечора — тепер переходила з рук у руки, і тільки Кетрін не торкалась її, запевняючи, що їй "і без нього весело". Том викликав консьєржа й послав його по якісь знамениті сандвічі, які, мовляв, можуть замінити цілу вечерю. Я знову і знову поривався піти — мені хотілося пішки пройтися в лагідних сутінках до Центрального парку, але щоразу, коли я намагався підвестись, мене втягували в якусь безладну, галасливу суперечку, що мов мотузкою прив'язувала мене до крісла. А тим часом, можливо, якийсь випадковий перехожий дивився з огорнутої присмерком вулиці вгору, на наші освітлені вікна, й міркував, які таємниці людського існування ховаються за ними, і подумки я опинявся на місці того перехожого, й дивився вгору його очима, й відчував ту саму цікавість. Я був водночас і тут, і там, охоплений і захватом, і страхом перед нескінченною різноманітністю життя.
       Міртл присунула своє крісло до мого і, гаряче дихаючи, раптом вихлюпнула на мене історію свого знайомства з Томом.
    — Ми сиділи у вагоні одне навпроти одного, на тих двох місцях біля тамбура, що їх завжди займають в останню чергу. Я їхала до Нью-Йорка, до сестри, й мала в неї заночувати. Він був у фраці, в лакових черевиках, і я не могла відірвати від нього очей, але щоразу, як він на мене дивився, я вдавала, ніби розглядаю рекламний плакат у нього над головою. Коли ми приїхали й почали виходити, він опинився поряд зі мною й так притиснувся своєю білою манишкою до мого плеча, що я пригрозила покликати полісмена, але він мені, звісно, не повірив. Від хвилювання я була мов у тумані: коли ми з ним сідали в таксі, я навіть не розуміла, чи це таксі, чи вагон підземки. А в голові одна думка: "Живемо тільки раз, живемо тільки раз".

2. Міста з художніх творів

Гоґсмід (Дж. К. Ролінґ, серія про Гаррі Поттера)


        Гоґсмід (англ. Hogsmeade) — селище, що знаходиться поблизу Гоґвортсу. Єдине містечко в
Великобританії, де зовсім немає маглів. Заснована в середні століття Енгістом з Вудкрофта.
        На центральній Верхньої вулиці Гогсміда знаходяться кондитерська ""Медові руці», кілька магазинів смішних сувенірів, магазин письмового приладдя «Пісарро», совиних пошта і кілька пивних барів, найбільш популярний з яких - «Три мітли».
        Ще одна визначна пам'ятка Гогсміда Вересклива халупа стоїть на околиці, але до неї жителі села вважають за краще не наближатися.
        Кожний учень Гогвортсу, починаючи з третього курсу, отримує право відвідувати Гоґсмід 3-4 рази на рік, якщо батьки або опікун нададуть шкільної адміністрації письмовий дозвіл. За погану поведінку учня цього права може позбавити декан факультету. Так, наприклад, на третьому курсі за ініціативою професора Макгонегел даного права до кінця року позбувся Невіл Лонґботом, що втратив через недбалість папірець з паролями від портрета в вітальню, а на п'ятому курсі такої можливості з ініціативи професора Амбридж був позбавлений Гаррі Поттер, за те, що в Гоґсміді дав інтерв'ю про відродження Волдеморта в журналі «Базікало».
        Відомо, що в цьому селі є котедж, у якому жили Елфінстоун Урхарт і Мінерва Макґонеґел в 1980-ті роки. Після смерті Урхарт, Макгонагел продала будинок і переїхала в Гогвортс.

Вінтерфелл (Дж. Мартін, цикл "Пісня льоду й полум'я" або "Гра престолів")


     Вінтерфелл (Вічнозим) – родовий замок дому Старків. Згідно з переказами, він був побудований вісім тисячоліть тому.
        Це великий замок, розташований в центрі Півночі і був його столицею. Поруч проходить Королівський тракт, за яким, пройшовши шлях у тисячу миль, можна дістатися до Королівської гавані.
        Сам замок побудований на вершині пагорба, під яким б'ють гарячі джерела, що дозволяє пережити тут навіть найбільш холодні зими. Під Вінтерфеллом знаходяться катакомби, використовувані в якості склепу дому Старків.
        Також у замку, як і у всіх замках Півночі, є богогай, місце поклоніння Старим Богам. Поруч з замком розташоване

3. Міста, натхненні літературними жанрами

      Стімпанк — підвид фантастики, дія якого відбувається у світі, де широко використовуються технології парових машин, що замінюють електроніку. Класичні всесвіти стимпанку стилізуються авторами під Америку або Європу (перш за все Англію) другої половини XIX століття, епоху раннього капіталізму з характерним фабрично-міським пейзажем і різким соціальним розшаруванням. І байдуже, що дія може розгортатися в далекому майбутньому або на іншій планеті.

    Кіберпанк  — напрямок фантастики, що виник у 1980-х роках; концентрується на комп'ютерах чи інформаційних технологіях. В творах цього жанру події часто відбуваються у віртуальному просторі, часто розмиті кордони між реальним і віртуальним світом. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як встановити Minetest?

Привіт! Зараз ми спробуємо розібратись в тому, як встановити гру та як приєднатись до серверу класу.  Як встановити гру: Windows Ця платформа підходить найкраще! Але все одно можеш переглянути відео, щоб зрозуміти деякі особливості завантаження файлів у відео нижче: Увага! Папку з грою треба обов'язково розмістити в директорію де немає кирилиці. Тобто це може бути директорія: "D:\Games\Minetest" і НЕ може бути такою: "C:\User\Рабочий стол\Minetest". MacOS Нажаль, в мене немає можливості підготувати матеріал для всіх можливих платформ, тому я залишу нижче корисні посилання для встановлення гри на інші платформи.  Є два способи встановлення цієї гри на MacOS.  Перший (не рекомендований). Це завантажити файл архів за цим посиланням та розархівувати його в папку /application. Деталі по встановленню таким способом (а також другим) можна знайти за посиланням .      Під час такого встановлення можуть виникнути питання безпеки запуску нового додатку, тому можете перег

Підготовка фундаменту та розподілення ролей! (друга зустріч)

Пам'ятайте, що в кінці тижня треба презентувати результати свого проекту! Всім привіт! Сьогодні ми будемо готувати фундамент для нашого проекту. Для цього треба розподілити територію між всіма учасниками та створити границю цієї території на допомогою блоків стіни.  Пам'ятайте, що у вас зараз унікальна можливість побудувати, щось архітектурно гарне разом, з десятком ваших однодумців! В звичайній онлайн грі не завжди буде така можливість!  На математиці ви розглянули поняття масштабу , тому сьогодні треба застосувати ці знання і разом вирахувати кількість блоків необхідних для побудови границь нашого невеличкого світу для побудови школи.  Якщо взяти в допомогу сервіс Google Earth, то можна приблизно зрозуміти який периметр території нам потрібен (Р = 2422 м):

Перша зустріч

Вітаю всіх з запуском нашого дістрікту! Сьогодні ми маємо налагодити спільну роботу, а саме, в першу чергу, встановити вам гру MineTest. Для цього я створив окремий пост в блозі , де ви знайдете все необхідне.  Розглянемо термін "дизайн".  Дизайн — це творчий метод , процес і результат художньо-технічного проєктування промислових виробів, їхніх комплексів і систем , орієнтований на досягнення найповнішої відповідності створюваних об'єктів і середовища загалом потребам людини, як утилітарних, так і естетичних. Дизайн ( англ. design) — задум, план, мета, намір, творчий задум, проєкт і креслення , розрахунок, конструкція, ескіз, малюнок , візерунок, композиція, мистецтво композиції, витвір мистецтва. Дизайн — специфічний ряд проєктної діяльності, що об'єднує художньо-предметне мистецтво і науково обґрунтовану інженерну практику у сфері індустріального виробництва . Реалізуючи функції дизайну: відображаючу, виховну, пізнавальну, комунікативну, гедоністичну, інтелект